Nieuwsbrief oktober 2016

Herontwerp knie

Huidige non-invasieve protheseknieën met vaststelling zijn voor de vaak oudere laag actieve prothesegebruiker niet veilig.

Westland Orthopedie heeft de aanzet gegeven om dit soort knieën te herontwerpen. Oudere prothesedragers gebruiken de prothese vaak alleen voor transfers of kleine afstanden lopen. Deze gebruikersgroep heeft een knie met vaststelling die alleen tijdens het gaan zitten, ontgrendeld wordt. Men loopt met een vaste knie.

Om ideeën op te doen voor dit ontwerp is een brainstorm georganiseerd met relaties vanuit de TU-Delft (3ME), Haagse Hogeschool (Bewegingstechnologie) en Zorgpartners Gouda (fysiotherapie ouderenzorg). 
Hierbij is vooral naar onderstaande situaties is gekeken.

  • Het ontgrendelen levert een gevaarlijke situatie op. Het ontgrendelingsmechanisme zit op de prothesekoker. De prothese-gebruiker zakt, als hij/zij in een voorovergebogen positie staat om de knie te ontgrendelen, direct door de knie op het moment van ontgrendelen. De klant heeft het gevoel dat hij valt.
  • Tijdens het gaan zitten komt het volledige lichaamsgewicht op het niet aangedane been. In de huidige prothese-knieën zit geen weerstandsmechanisme om een deel van belasting op te nemen tijdens het gaan zitten Naar aanleiding van deze bijeenkomst is een prototype knie ontworpen welke op een veilige manier ontgrendeld kan worden. Tijdens het zitten treedt weerstand op zodat men geleidelijk kan gaan zitten. En de knie is zo ontworpen dat deze de gebruiker helpt met opstaan. Tijdens het opstaan wordt het strekken van de knie actief ondersteund waardoor opstaan uit een stoel een stuk makkelijker wordt. Het prototype is getest door een actieve gebruiker. De meetgegevens en kwalitatieve feed back worden meegenomen om het prototype verder te ontwikkelen zodat deze getest kan worden door de laag actieve gebruikers.

 

Fit met je prothese

Bij Ortho Active, fysiotherapie+, kunnen mensen met een prothese die klaar zijn met het revalidatietraject, deelnemen aan groepsgym voor prothesedragers. Mensen met een prothese die (weer) in beweging willen komen of willen blijven, kunnen onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut meedoen aan de wekelijkse groepsgym in de sportzaal van Sophia Revalidatie Gouda aan de Büchnerweg 1. Per deelnemer zal Mitch Schaefers, de gespecialiseerd fysiotherapeut, individuele doelen opstellen waar naartoe gewerkt wordt. De groep bestaat uit maximaal 6 personen. Bewegen zal nieuwe energie geven, het dagelijks leven verbeteren en de horizon verbreden!

Heeft u vragen over 'Fit met je prothese' of wilt u zich aanmelden? Kijk op www.ortho-active.nl.

 

Stel uw eigen schoenen samen en draag een uniek design!

Naast de vaste merken voor heren als Van Lier, Rockport en Xsensible heeft schoenenwinkel Van Dalen Voet&Schoencentrum een nieuwe aanwinst voor heren: Van Cromvoirt maatwerkschoenen. Heren kunnen terecht voor maatwerkschoenen die ze naar eigen wens kunnen samenstellen. Door de keuze van de leest, de kleur(en) en het type van het leer, de zool, de stiksels en de veters wordt een uniek en persoonlijk paar schoenen gemaakt. En daarbij ook nog eens met een uitstekende pasvorm en de mogelijkheid om eigen steunzolen te dragen in de schoenen. Dit maakt Van Cromvoirt maatwerkschoenen ook uitermate geschikt voor de moeilijkere voet. In de winkel zijn alle typen en kleuren te bekijken en staan de schoenconsulenten klaar voor passend advies. De schoenen zijn verkrijgbaar vanaf €350,00 en te bestellen in onze winkel aan de Westlandseweg 9-11 in Delft. Bijpassende riemen zjn verkrijgbaar.

STEL UW EIGEN SCHOENEN SAMEN EN DRAAG EEN UNIEK DESIGN!